Jancsi går til Danmark 2.0

Másodjára töltök fél évet Dániában. Itt megtudod, mi minden történik velem, merre jártam, miket gondoltam.

HTML

Cím nélkül...

2009.05.19. 00:42 jantschee

Közhelyszámba megy már, hogy azzal kezdődik a bejegyzés, milyen régen írtam már… Ezt már nem is mondom, csak annyit, hogy egy kedves törzsolvasóm ma már kérdezte, mikor lesz új mese? És bizony, rengeteg apróság történt itt házunk táján, mióta legutóbb írtam.

Például megrendeztem életem első filmjét. A műfaját tekintve road movie, azaz úti mozi, bár nem tudom, hogy lehet jobban magyarra fordítani ezt. Még soha nem töltöttem fel videót az internetre; ha sikerül, a bejegyzés végén meg lehet nézni!


Egyébként lezárult a szorgalmi időszak, ezzel kapcsolatban igen sok dolgunk volt. Például az utas tárgyból még utoljára kellett egy számítógépes szimulációt végeznünk a VISSIM nevű programmal. Ez útügyekben jártas füleknek elég komolyan hangzó név, tényleg nagyon okos, és nagyon bonyolult dolgokat is lehet vele csinálni. Sajnos otthon még nem nagyon tanultunk róla, reméljük, még előjön, hiszen már láttam, hogy van az egyetemnek is. Útügyekben nem jártasaknak: ez a program az úthálózat kapacitását meg még számtalan más dolgot tud szimulálni, akár komplett városokat is ki lehet próbálni. Mi csak kis pályán játszottunk: a körforgalmat kellett szimulálni, amihez a félév során kellett forgalmat számlálni, és tervezni.

Le kellett adni még az útépítős tárgyból (ahol a csövek vannak) a félév végi összefoglalót is. Itt a dánok megint furcsa megoldást alkalmaztak: az utolsó tanítási napon sorsolással döntötték el, hogy ebből, vagy egy másik tárgyból lesz vizsga; végül az útépítés nyert, így mehetünk vizsgázni; a leadott összefoglalót meg sem nézik, de az a bizonyíték, hogy van aláírásunk, és jogosultságunk vizsgázni. Hát, érdekes. Összesen 18 kreditért indulunk így vizsgán, ez jó sok!

Az egyetemi diákszervezet kirándulást szervez Aalborg-ba (ejtsd: ólbor). Ez Dánia negyedik legnagyobb városa (1. Koppenhága, 2. Århus, 3. Odense), és a kirándulás apropója pedig, hogy minden évben itt rendezik Észak-Európa legnagyobb karneválját, idén jövő hétvégén. Jövő szombaton megyünk, már nagyon izgatottak vagyunk! Amúgy is, itt található a Limfjord, ami a Jütland-félszigetet elválasztja a Nørrejyske Ø szigettől, bár ezt is sokszor a félszigethez tartozónak veszik. A fjord vizéből messze földön híres osztrigát halásznak. Aalborg a legnagyobb kikötője a fjordnak, és itt található egy tengerészeti- és hajómúzeum, ahol többek között majd megnézhetünk egy 54 méter hosszú tengeralattjárót kívül-belül, és itt állították ki a világ leggyorsabb torpedóhajóját, a Søbjørnen-t is. Szerintem szakmai ártalom, de ide be kell menni! :)

Most, hogy végre véget ért a szorgalmi időszak, a projektet is hamarosan le kell adni, haladunk is, volt, hogy 8 órát voltam egyhuzamban csak emiatt az egyetemen. Otthon mivel foglalkozunk 8 órát? Legfeljebb az éjszakai rajzolással, muszájból… Szóval van még munka, bőven…

De essen még szó a szórakozásról: tervezgetjük, hogy nagy dán körutat teszünk, elmegyünk…
-    Koppenhágába,
-    ha sikerül átjutni az Øresund-szoroson, akkor Malmöbe,
-    ha visszajöttünk, Helsingørbe (itt van Hamlet kastélya),
-    esetleg HillerØdbe (itt is gyönyörű kastély van),
-    Roskildebe (itt nyugszik Dánia 38 királya és királynéja egy dómban),
-    Odensebe (itt született Andersen, a mesemondó),
-    Egeskovba (ez is kastély, mesekastély a 16. századból; Japánban 1986-ban felépítették 1:1 méretarányú másolatát a Noboribetsu Marine Park-ban)
-    Skagenbe, a Jütland-félsziget, és a kontinentális Európa legészakiabb pontjára, ahol egyik lábbal a Keleti-, másik lábbal az Északi-tengerben állhatunk…
-    Billundba, a Lego-gyárba és Legolandba

És ha még valami belefér, azt sem hagyjuk ki!

Zárásként végül: most mit csinálunk? Szombaton este érkezett Anyu, Apu, Zsuzsi és Józsi, őket láttuk vendégül, most éppen elmentek Koppenhágába, majd csütörtökön várjuk vissza őket. A sors fintora, hogy az elmúlt időben rövidnadrágos-pulóveres idő volt, erre szombaton és vasárnap hol ömlött, hol csöpögött az eső, és csak nem akart 8-10 fok fölé menni a hőmérséklet… Ma reggel, mikor tovább indultak, persze verőfényes napsütés kísérte őket.
Mi pedig az angolvizsgára készülünk, Enci holnap, én szerdán szállok ringbe 5 kreditért. Izgalmas lesz!
 

Itt a road movie:

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horsens.blog.hu/api/trackback/id/tr921130703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása